Close

HOE KIEST EEN STUDENT DE JUISTE ZORG & WELZIJN MBO-OPLEIDING?

Ik wil graag voor iemand iets betekenen.” “Ik wil mensen helpen.” “Ik wil met mensen werken…

Deze antwoorden uit studieloopbaankeuze- en motivatietesten geven een duidelijk antwoord: deze persoon moet de zorg in!

“Ok, ja!” Denkt de student. “Mensen zeggen wel vaker tegen me dat ik goed bij de zorg pas!” Maar zodra hij of zij gaat kijken welke MBO opleiding er is voor “de zorg”, blijkt het toch niet zo makkelijk te zijn. Een jonge student wordt overspoeld door alle opties:

  • Maatschappelijke zorg?
  • Persoonlijk begeleider bij de gehandicaptenzorg?
  • Agogisch medewerker bij de GGZ?
  • Thuiszorg?
  • Lab werk?

Hoe kiest de student de juiste Zorg & Welzijn MBO-opleiding? Welke 3-jarige opleiding is voor hem of haar de beste optie? Geen idee. “Mm” denkt de student. “Ik was gek op mijn oma dus laat ik dan maar thuiszorg kiezen…”

Dit is hoe jonge mensen keuzes maken, en logisch. Ze hebben nog geen jarenlange ervaring in verschillende rollen om een gefundeerde keuze te maken. En er moet toch gekozen worden. “Als ik maar mensen help dan maakt het me niet zoveel uit wie”. Misschien maakte jij je studiekeuze ook wel op deze manier.

Jammer genoeg zie je in de uitvalcijfers van het MBO terug dat het wel degelijk uitmaakt voor welke opleiding een student kiest.

Gemiddeld één op vijf van de student haalt het diploma niet.

Studierendement per zorg & welzijn opleiding op basis van cijfers van de overheid

 

Dit heeft natuurlijk vele redenen, maar het kiezen van de opleiding en cliëntgroep die past bij hun persoonlijkheid helpt studenten zeker makkelijker over de eindstreep.

 

De verschillende cliëntgroepen in de zorg vragen namelijk heel andere competenties van een student. Iemands zorghart moet dus beter gespecificeerd worden, zodat studenten ook binnen de Zorg & Welzijn richting de juiste opleiding kiezen. Er moet voorkomen worden dat overtuigende, mondeling vaardige student A zich verveelt bij het uitvoeren van ADL werkzaamheden, of dat zorgzame, goed luisterende student B zich laat intimideren bij de complexe doelgroepen met gedragsproblemen.

 

Student A en student B hebben namelijk allebei een groot zorghart. Deze moet alleen op de juiste manier ingezet worden!

 

Wil je meer weten over welke competenties bij welke MBO opleiding in Zorg en Welzijn horen? Schrijf je in voor de workshop van Freddify. Wij hebben duizenden zorgmedewerkers vanuit elke hoek onderzocht op competenties en drijfveren. Graag delen we onze inzichten met mensen die bij ROC’s verantwoordelijk zijn voor het aannemen van studenten voor Zorg en Welzijn opleidingen.

 

Neem contact op over een workshop via onze consultant Ailin Haijer: a.haijer@freddify.com

 

Ben je student en wil je een test doen om te kijken of je past bij de zorg? Ga dan naar www.freddify.com/geschikt-voor-zorg.